BTW-nieuws‎ > ‎

Hof van Justitie: commissaris met één commisariaat is geen btw-ondernemer

Geplaatst 16 jun. 2019 02:46 door Redactie   [ 16 jun. 2019 02:50 bijgewerkt ]
Het Europese Hof van Justitie (HvJ) heeft op 13 juni 2019 in een uitspraak geconcludeerd dat een lid van de raad van commissarissen van een Nederlandse stichting niet zelfstandig economische activiteiten verricht en daarom niet kwalificeert als btw-ondernemer. Het ging daarbij om een zaak waarbij één commissariaat werd vervuld naast een functie in loondienst. Het Hof Den Bosch heeft deze kwestie voorgelegd aan het HvJ (zie het eerdere bericht 13 april 2019)
De Belastingdienst merkt op dit moment alle commissarissen aan als btw-ondernemer. Het is nog niet duidelijk of deze uitspraak van het HvJ ook zal leiden tot wijzigingen in het beleid van de Belastingdienst. En zo ja, dan is het de vraag voor welke groepen commissarissen nieuwe regels worden ingevoerd. Gelden deze uitsluitend voor werknemers in loondienst met één nevenfunctie als commissaris of lid van de Raad van Toezicht? Of geldt deze ook bij meerdere commissariaten? Het lijkt erop dat de uitspraak niet kan worden toegepast in situaties waarbij de toezichthoudende werkzaamheden in het verlengde liggen van andere activiteiten als (btw-)ondernemer. 

Commissarissen die niet worden aangemerkt als btw-ondernemer brengen geen btw in rekening bij de organisaties waar zij commissaris zijn. Voor organisaties die de btw niet kunnen verrekenen leidt dit tot wat lagere kosten. De commissaris kan de over kosten betaalde btw niet langer verrekenen.Voor de commissaris kan dat een nadeel zijn. 

De uitspraak van het HvJ is vanaf 1 januari 2020 overigens minder van belang omdat een nieuwe Kleineondernemersregeling voor de btw wordt ingevoerd. Commissarissen met een omzet tot € 20.000 kunnen worden vrijgesteld van btw-verplichtingen.